Veelgestelde vragen

  • ICMA-en RT-PCR test
  • Laboratorium
  • Afname en uitslag
  • Vergoedingen
  • Overig

ICMA zelfafname-set en analyse voor speeksel.

De ICMA zelfafname-set voor speeksel en laboratorium analyse (de test) biedt meerdere voordelen. Omdat de test gebaseerd is op speeksel is een vervelende neus-keel uitstrijk overbodig. Daarnaast hoeft u dus ook niet meer naar een teststraat voor de afname van deze vervelende swab. Even speeksel verzamelen in een buisje en het is klaar om opgestuurd te worden naar een gecertificeerd laboratorium waar het geanalyseerd wordt. Uw sample stuurt u gemakkelijk op per post.  


Wat wordt er gemeten?
Met een ICMA op speeksel wordt het viruseiwit, ook wel virus antigeen, nauwkeurig gedetecteerd. De procedure bestaat uit meerdere stappen. Voor deze test wordt een analyzer gebruikt op basis van een Immuno-Chemoluminescent-Metric-Assay (ICMA). De analyzer heeft een zeer hoge mate van nauwkeurigheid en wordt al jaren gebruikt voor het aantonen van extreem kleine hoeveelheden eiwit of hormonen in bloed en speeksel.


RT-PCR zelfafname-set en analyse voor speeksel.

De RT-PCR zelfafname-set voor speeksel en laboratorium analyse (de test) biedt meerdere voordelen. Omdat de test gebaseerd is op speeksel is een vervelende neus-keel uitstrijk overbodig. Daarnaast hoeft u dus ook niet meer naar een teststraat voor de afname van deze vervelende swab. Even speeksel verzamelen in een buisje en het is klaar om opgestuurd te worden naar een RIVM goedgekeurd laboratorium waar het geanalyseerd wordt. Uw sample stuurt u gemakkelijk op per post.

 

Wat wordt er gemeten?

Met een RT-PCR op speeksel wordt het virale RNA (genetisch materiaal) van het COVID-19 virus zeer nauwkeurig gedetecteerd. De procedure bestaat uit meerdere stappen. Eerst zal het RNA van het virus uit uw ingestuurde speeksel gezuiverd worden. Vervolgens wordt op dit gezuiverde product een RT-PCR reactie uitgevoerd.


Moet ik nuchter zijn (mag ik eten) voor het afnemen van het sample?

Geen tanden poetsen, niet eten of drinken anders dan water, en niet roken minstens een half uur voor het afnemen van het speekselmonster.

Welk laboratorium voert de analyse uit?

Vital Orange werkt samen met diverse laboratoria. Deze specialistische laboratoria beschikken over de meest nauwkeurige meetapparatuur.


Is het laboratorium gecertificeerd?

De analyse voor de RT-PCR test vindt plaats in een gecertificeerd en RIVM goedgekeurd diagnostisch laboratorium voor speekseldiagnostiek.

De analyse voor de ICMA test vindt plaats op de apparatuur van het Japanse Fujirebio en is een gevalideerde antigeen test.  

 

Hoe ontvang ik de resultaten?

Per dubbel beveiligde e-mail ontvang je de analyse van het laboratorium.

 

Hoe snel heb ik mijn resultaten van de analyse binnen?

Er wordt gestreefd om de analyse binnen 6 uur na binnenkomst van het sample te verzorgen.

 

Hoe betrouwbaar is de uitslag? 

De analyses worden uitgevoerd in gecertificeerde laboratoria. De analyse is een momentopname en geeft geen volledige garantie dat u daadwerkelijk ‘negatief’ bent. Het kan zijn dat er geen virus wordt gedetecteerd maar dat u toch besmet bent geraakt met het virus. De test kan op een ander moment een andere uitslag geven omdat u bijvoorbeeld in de incubatieperiode zit.


Hoe werkt de testprocedure?
Voor de afname ontvangt u een complete afname set met instructie en afname materialen. U volgt nauwkeurig de instructie en stuurt na de afname van het speeksel monster deze veilig in naar het laboratorium voor een analyse.

Hoe wordt de testuitslag bekendgemaakt?
De aanvrager van de analyse, krijgt een uitslag van de test via een beveiligde e-mail.

Wanneer krijgt u de uitslag?
Verstuur het afname monster in een normale oranje POSTNL brievenbus vóór 17:00. Na binnenkomst op het laboratorium is de uitslag er binnen 6 uur op dezelfde dag. Er is geen verzending van brievenbuspost door POSTNL op maandag, dus alles wat op zaterdag, zondag en maandag wordt gepost wordt op dinsdag verwerkt.

Verwerking met afhaaltransport (minimaal aantal monsters >90)
Bij > 90 speekselmonsters worden de speekselmonsters door een transportdienst opgehaald voor. De monsters worden dan dezelfde dag verwerkt en de uitslag wordt de volgende dag voor 10h00 teruggekoppeld

Wordt het door een verzekering vergoed?

Het kan zijn dat de ziektekostenverzekeraar de kosten van de test vergoed. Je zal hiervoor contact met de verzekeraar moeten opnemen. Vital Orange heeft geen afspraken met zorgverzekeraars.  

Hoe is mijn privacy gegarandeerd?

De analyse van het laboratorium ontvang je per beveiligde e-mail. Als klant ontvang je een SMS bericht om te controleren of je de rechtmatige eigenaar van de analyse bent.  


Zijn mijn persoonsgegevens bij Vital Orange beschermd?

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) General Data Protection Regulation (GDPR)Per 25 mei 2018 is in de hele EU the General Data Protection Regulation (GDPR) van toepassing. In Nederland is dit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).Vital Orange voldoet aan deze voorwaarden.
Vital Orange

Partner netwerk

Partner portal


Contact

Maak gebruik van onze live chat!

Telefoon: 085-0600 775

Email: info@vitalorange.com
Copyright Vital Orange 2021.