Winkelwagen

Sport en nutriënten

Sporten en nutriënten

Alle micronutriënten (vitaminen, mineralen, sporenelementen) in het lichaam vormen samen een unieke combinatie van voedingsstoffen. Het meten van de vitaminen B1, B6 , B12, en D  zal al een zeer gedegen indicatie geven van de huidige staat van het lichaam. Deze vitaminen staan direct in relatie tot energie, spieren en botten. Hier kunnen tekorten ontstaan die structureel zijn maar ook structureel opgelost kunnen worden (onder met andere voeding en of supplementen). Sportprestaties, spieropbouw, botstructuur en algehele gezondheid zullen hierdoor sterk verbeterd worden.

Het belang van goede voeding voor sporters

Na een zware training, moet je lichaam herstellen. Want als je optimaal wil kunnen presteren, dient het lichaam in een uitstekende vorm te verkeren. Goed en gezond eten is daarbij heel belangrijk. En je voedingspatroon moet aansluiten bij de geleverde inspanning. Train je bijvoorbeeld veel op kracht? Dan is het goed om je eiwitinname te verhogen. Spieren zijn namelijk opgebouwd uit eiwitten en hebben dus ook eiwit nodig om te herstellen en sterker te worden. Kies altijd een bron waarvan de eiwitkwaliteit hoog is zoals bijvoorbeeld kwark, eieren of kipfilet.

Ben je daarentegen meer een duursporter, vul dan na je training je koolhydraten aan. Hierbij kun je het beste kiezen voor langzame koolhydraten, bijvoorbeeld bruine rijst, volkoren brood, volkoren pasta en havermout. Dit zijn koolhydraten die je suikerspiegel een langzame impuls geven. Daardoor is je lichaam stabieler en ervaar je minder snel een hongergevoel.

Tenslotte zijn vitaminen, mineralen en spoorelementen essentieel in het herstel na een training. Deze micronutriënten zijn de bouwstenen voor botten en spieren, ze zijn nodig om voedingsstoffen om te zetten, om energie vrij te maken uit je cellen en tevens je lichaam te repareren op celniveau.

Je lichaam, een "Slimme Machine"

Ieder mens is uniek en ieder lichaam zal anders reageren op voedingsstoffen. De celstructuur is anders, de (bloed)vaten en ingewanden zijn uniek en de omzetting van voeding(stoffen) zijn dus per individu anders. Naast fysieke samenhang, speelt ook de psyche een belangrijke rol. Zo spelen vermoeidheid, stress en andere (ont)spanningen een rol bij de omzetting van voedingsstoffen in energie. De groei en onderhoud van botten, spieren, weefsel en (bloed)vaten zijn grotendeels afhankelijk van vitaminen en mineralen.

Gezond eten en toch tekorten?

Veel mensen die gezond eten en voldoende bewegen hebben nog steeds diverse tekorten in vitaminen en mineralen. Natuurlijk kun je signalen (vermoeidheid, lusteloosheid om er twee te noemen) oppikken en er een gevoel voor ontwikkelen, maar weten doe je het daarmee niet.

Wat is jouw leefstijl?

Het is eenvoudig te bedenken dat roken, stress, overmatig alcohol, weinig beweging en ongezonde voeding een slechte invloed heeft op onze vitaliteit, fitheid en sportieve prestaties. Maar zelfs als je je 100% aan de schijf van vijf houdt en 30 minuten per dag beweegt en aan sport doet is het nog maar de vraag of het lichaam constant optimaal functioneert. Je kan wel degelijk structurele tekorten hebben. Sporters hebben een grotere kans om tekorten te hebben, door een hoger verbruik.

Ons voedsel

Het is een feit dat er steeds minder voedingsstoffen zitten in je eten (Westers en Aziatisch). Zo raad de Gezondheidsraad inmiddels 250 gram groente per dag aan en 10 jaar geleden was dit nog 200 gram (voor een volwassene). De oorzaak ligt in de verarming van de aarde waarin groente en fruit wordt verbouwd en de invloed van de voedselindustrie. Voor goede sportprestaties zijn goede en uitgebalanceerde voedingsstoffen noodzakelijk.